Jodium

 
zeewier dat op het zand ligt
 

Verdikken zonder reden!

Ik ging op zoek na jaren van diëten.
Ik botste op een artikel over de werking van de schildklier.
Wat blijkt, dat jodiumtekort kan leiden tot een slecht werkende schildklier.

Wat is jodium?

Jodium is een belangrijk mineraal voor een goede schildklierwerking.

De schildklier  heeft jodium nodig om schildklierhormonen aan te maken. Wanneer er niet genoeg schildklierhormonen zijn, dan vertraagt de stofwisseling of metabolisme. Daardoor verbrand je minder calorieën. Dit betekent dus dat die calorieën worden opgeslagen als vet en daardoor krijg je overgewicht. Die calorieën worden opgeslagen als vet.

Pas op, niet alle gewichtstoename is hieraan te danken hé. Als je een slechte levenswijze hebt (veel eten, weinig bewegen, verkeerde voeding ...), dan is overgewicht niet per se te wijten aan een jodiumtekort. Je moet wel eerlijk blijven tegenover jezelf!

Waar hebben we nog jodium voor nodig?

Zoals ik al eerder zei, we hebben jodium nodig voor de aanmaak van schildklierhormonen. Hormonen zorgen voor de groei en ontwikkeling van spieren, botten en het zenuwweefsel. Ook zijn ze belangrijk voor ons energieverbruik, de verbranding van vetten en het regelen van de hartslag en bloeddruk.

Voornaamste symptomen van een jodiumtekort.

Last krijgen van droge huid, depressies, vermoeidheid, gewichtstoename...symptomen).

Hoe komt het dat we te weinig jodium hebben?

Omdat we te weinig voeding eten die rijk zijn aan jodium. Mede veroorzaakt door ons gemakzucht (kant en klare maaltijden. Natuurlijke jodium zit in in vrijwel alles wat uit de zee komt (bvb. zeevis, zeewier, zeekraal). Lees meer hierover.

 Hoeveel jodium hebben we nodig?

De minimum dagelijkse inname van jodium bedraagt 150 microgram voor mannen en vrouwen. Een urineonderzoek is de meest effectieve manier om een gebrek aan jodium te diagnosticeren.

 Oplossingen.

Eet vaker zeevis, zeewier, zuivelproducten (yoghurt, kaas...), noten...Lees hier meer over.

 Heb jij ook wel eens klachten waar je geen blijf mee weet. En denk je dat het ligt aan een een slecht werkende schildklier?

Sandra Brucher