Honing: een toppertje?

 
geel met opschrift honingpotten op een tafel
 

Onze bijtjes geven onvoorwaardelijk een toppertje weg: HONING

Wat is honing?

Honing wordt verzameld door de bijtjes. Zij halen de nectar uit bloemen. Nectar is een kleverig en suikerachtig vocht dat op de bladeren en stengels zit van planten.

De bijen slaan hun voorraad op in honingraten.

Nadien verwijdert de imker (een imker verzorgt zijn bijen en verzamelt de honing) de honing uit de raten door te slingeren of persen.

Je hebt verschillende soorten smaken en kleuren van honing. Die zijn afhankelijk van waar de bijtjes hun honing halen. Dit hangt af van de verschillende soorten bloemen die beschikbaar zijn.

Opgelet!

Zorg ervoor dat je rauwe biologische honing koopt. Deze is namelijk het gezondst. Dit betekent dat er geen toegevoegde suikers en bewaarmiddelen in zitten, niet bewerkt is met bestrijdingsmiddelen en dat de honing niet verhit is boven 45 graden. Anders verliest honing zijn goede werking, namelijk de enzymen (enzymen zijn eiwitten die de spijsvertering beter laten verlopen).

 Waar is honing goed voor?

Honing is goed voor onze algemene gezondheid.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • een natuurlijk antibioticum (een geneesmiddel voor het bestrijden van bacteriële infecties)

  • wondverzorging 

  • luchtwegen (keelpijn, hoest...)

  • bloedsuikerspiegel (bloedsuiker is suiker dat in het bloed zit, de spiegel is de maat die aangeeft hoeveel suiker is opgelost in het bloed).

  • Hooikoorts (voor diegenen die last hebben van hooikoorts, is het belangrijk om honing te eten uit hun streek. Die honing bevat namelijk de pollen of stuifmeel uit de regio. Op die manier kunnen ze hooikoorts onderdrukken).

 OPGEPAST !

Baby's onder één jaar mogen geen honing eten omdat hun maag en darmen kunnen dit nog niet verwerken.

 

Ben je toch nog niet overtuigd van de geneeskrachtige werking van honing? Wel voeg het toe aan je dagelijkse voeding en ervaar de magie zelf!

 

Zie link BUSY BIJENHOTEL!

Sandra Brucher