Grasboter

 
koeien die staren in de camera met een blauwe lucht op de achtergrond
 

Vervelend, ik vind geen goede echte grasboter in de supermarkten!

Sommige merken beweren dat ze grasboter verkopen maar eigenlijk is dat niet zo! Je vind ze wel bij Bioplanet en andere ecowinkels maar die heb je niet overal. Het resultaat: kilometers omrijden voor een pakje grasboter! Of bij de lokale boeren. Bij de boer vroeg ik of zijn boter van grasgevoerde koeien kwam. Hij keek me aan en zei "tuurlijk eten mijn koeien gras!"  en keek me aan alsof ik zelf één van zijn koeien was!

Wat is grasboter nu eigenlijk?

Grasboter is boter gemaakt van room van de melk van koeien die vers gras eten. Dat is niet altijd zo. Ze krijgen soms ook granen en hooi bijgevoerd als er niet voldoende gras is, zoals bij droogte en in de wintermaanden.
Deze boter is beter smeerbaar, heeft een geler kleur en meer smaak. Boter mag alleen boter genoemd worden als er ten minste 80% melkvet in zit! Lees meer over de verschillen tussen grasboter en roomboter.

Zelf boter maken!

Hoe wordt boter gemaakt? Heel kort: door te schudden. Dit wordt karnen genoemd. Dit is het proces waarbij verzuurde room in beweging wordt gebracht waardoor het vet van de room wordt gescheiden. De vetdeeltjes klonteren samen en scheiden zich af van de karnemelk. Uit het vet wordt boter bereid. Hoe maak ik boter?

Waarom zijn wij zo bang van vetten?

Boter heeft nog steeds een slechte reputatie. Van vet wordt je dik en krijg je cholesterol. Dat is een verkeerde opvatting van onze maatschappij en dus eten heel veel mensen  minder (goede) vetten en meer koolhydraten (suiker). Dat is één van de redenen waarom veel mensen steeds dikker wordt. Maar goed, dat is een ander topic voor de volgende post!

Kunstboter

De mens dacht het beter te kunnen dan de natuur en maakt kunstboter : margarine, hier zit niets goeds in. Dit is eigenlijk grijs van kleur! Maar door het chemisch proces dat het ondergaat : verhitten van verharde plantaardig vetten op hoge temperaturen, chemisch bleken, chemisch reinigen, ontgeuren, kleurstoffen toevoegen...blijft er niets van voedingswaarde over. Echt, wil jij dat eten?

Voedingsstoffen

Als je boter laat liggen, mis je heel wat belangrijke stoffen.

Grasboter bevat onverzadigde vetten en omega 3-vetzuren (remt ontstekingen). Roomboter en vooral grasboter is een bron van vitamine K2, die het transportmiddel is voor calcium. Lees meer over de werking van vetten.

Vroeger voelde ik mij altijd schuldig als ik een laagje boter op mijn boterham smeerde. Maar het is zooo lekker!

Heb ik je kunnen overtuigen om wat gezondere vetten te gebruiken en die smerige margarines buiten te gooien?

Sandra Brucher